de nacht

In het vroege voorjaar van 2015 zag ik op VERS (film en tv prikbord) een oproep voorbijkomen waarin Duits sprekende acteurs werden gezocht. Zij zouden bewakers en soldaten spelen in een film over Kamp Amersfoort. De langspeelfilm, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, zou geproduceerd worden met een volledig Limburgse crew. Voor de cast werden acteurs uit heel het land gezocht.
De auditie voor DE NACHT vond plaats in de Foroxity Filmarena in Roermond. Acteurs van jong tot oud wachtten geduldig, of zoals ik in spanning op hun beurt. Om op te vallen met mijn auditie had ik een uniform meegenomen. Vooraf twijfelde ik lang of ik het zou gebruiken. Ten lange leste toch gedaan. En het effect was overduidelijk. Alle ogen van mede acteurs waren op mij gericht toen ik de lobby binnenkwam. De productiemedewerker die mij kwam halen was duidelijk geïmponeerd. Maar het grootste effect werd in de filmzaal teweeggebracht. Een tiental mensen van productie, waaronder producers en regisseur zaten op een van de onderste rijen te wachten op de volgende auditant. Bij mijn entree boven in de zaal waren alle hoofden nog naar de bühne gericht. Maar bij iedere traptrede die ik afdaalde draaiden meer hoofden om. Het effect van het geklik van de zware hakken op de ondergrond. Ogen werden groter, monden vielen open van verbazing.
Uiteindelijk, een aantal dagen later, kreeg ik bericht dat ik de rol van commandant Berg gekregen had.

Na een korte voorbereidingstijd met een bezoek aan Kamp Amersfoort en een scriptlezing, begonnen de opnamen eind mei 2015. In een week tijd werden alle oorlogsscènes opgenomen in het oude jezuïetenklooster van Valkenburg. Een prachtig complex, maar helaas in een verregaande staat van verval. Het gebouw had in de oorlog gediend als een Reichsschule. Na de oorlog kwam het leeg te staan.
Vervolgens kwam het project een tijdlang stil te liggen. Uiteindelijk werd besloten om een bestaande tweede verhaallijn niet te filmen, maar een compleet andere verhaallijn uit te werken en deze op te nemen. Dit is het deel waarin de oude Eckbert verhaal doet over hetgeen zich in de oorlog had afgespeeld.

De eerste beelden van de film waren te zien in een documantaire van KRO’s Kruispunt genaamd: Het laatste schilderij van John Dons
Uiteindelijk ging de film op Hemelvaartsdag, 10 mei 2018 in première. In alle grote bioscopen van Limburg, in Amersfoort èn in Coevorden.
Een trailer van DE NACHT is te zien door op de link te klikken.

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy