Riphagen

In september 2015 verschenen op diverse figuratie- en acteerprikborden oproepen voor de nieuwe Nederlandse speelfilm Riphagen. Een heel scala aan figuranten werd gezocht. Aangezien het een oorlogsfilm over de de Amsterdamse crimineel Riphagen betrof, werden er natuurlijk ook Duitse soldaten en verzetsmensen gezocht. Hoewel ik twijfelde om me als Duitser te melden, besloot ik voor de optie van knokploeglid te kiezen. Daarbij koos ik ook nog eens voor de meeste draaidagen.

Als snel na mijn aanmelding kreeg ik een reactie terug: “Helaas zijn alle posities bezet. Dank voor je interesse, etc. etc.” Dat was een teleurstelling, maar ‘het is zoals het is’. En dus besloot ik verder te gaan met andere mogelijke aanbiedingen. Slechts enkele dagen later een nieuw mailtje: of ik nog beschikbaar was en of er nog altijd interesse van mijn kant bestond. De regisseur vond mijn kop perfect om als lid van de verzetsgroep/knokploeg ingezet te worden. Mooi compliment uiteraard en ja, ik had natuurlijk nog wel belangstelling.

Samen met René Zeldenthuis zou ik gedurende 8 draaidagen een KP’er spelen uit de verzetsgroep, c.q knokploeg van Joost (Rogier in ‘t Wout). Vijf opnamedagen werden doorgebracht op Kasteel Wassenaar, waar eerst de Duitsers baas waren en later de verzetsmensen de controle hadden overgenomen. We draaiden mee in Utrecht en Den Haag om de vrijheid te vieren en o.a de scène in de garage te doen. René en ik hadden ook het geluk om op de laatste draaidag in West Beemster aanwezig te zijn. Daar werden de laatste scènes gedraaid en volgde een kleine wrap-party.

Als beloning voor onze inzet werden René en ik, samen met onze partners uitgenodigd voor de officiële première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Riphagen, een film van Pieter Kuijpers, geproduceerd door Pupkin.

Berucht Amsterdams crimineel Andries Riphagen werkt gedurende de Tweede Wereldoorlog fanatiek samen met de Nazi’s. Riphagen wordt onmetelijk rijk met het oplichten en verraden van Joodse onderduikers; hij waant zich hierbij onaantastbaar. Maar wanneer hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd de jacht op hem.

Inmiddels is Riphagen ook als een driedelige mini-serie op TV geweest.

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy